Fietsverzekering

Steeds meer mensen kiezen voor een kwaliteitsfiets of een fiets met trapondersteuning. Ook de speed-pedelec wint aan populariteit. Welke fiets u ook kiest, zorg ervoor dat hij goed verzekerd is.

Waarvoor bent u verzekerd?

U kunt uw fiets, e-bike of speed-pedelec verzekeren voor:

  • Aansprakelijkheid (alleen speed-pedelec)
  • Diefstal
  • Schade door bijvoorbeeld vallen of een aanrijding

De verzekering heeft vaak een wereldwijde dekking en kan ook hulpverlening regelen. Bij diefstal moet u aangifte doen bij de politie en de twee originele sleutels inleveren.

WA

E-bike verzekering
Hoewel de elektrische fiets officieel een motorvoertuig is, hoeft u hiervoor geen WA-verzekering af te sluiten. Uw aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren sluit schade veroorzaakt met een motorvoertuig in principe uit, maar voor de elektrische fiets wordt vaak een uitzondering gemaakt. Wij zoeken graag uit of dat ook zo is bij uw eigen aansprakelijkheidsverzekering.

Fiets met hulpmotor verzekering
Plaatst u een hulpmotortje op uw fiets of mountainbike? De Rijksdienst Wegverkeer (RDW) heeft nog geen type-goedkeuring verleend voor dergelijke voertuigen. U mag er daarom niet mee op de openbare weg rijden en kunt voor deze fiets geen WA-verzekering afsluiten. En hij is ook niet verzekerd op uw Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP).

Speed-pedelec verzekering
De speed-pedelec is een snelle e-bike die tot 45 kilometer per uur kan behalen. Sinds 1 januari 2017 wordt de speed-pedelec als bromfiets beschouwd en per 1 juli 2017 is een geel bromfietskenteken verplicht. U moet zich bovendien aan de regels voor bromfietsen houden. Dat betekent dat u minstens 16 jaar oud bent en een rijbewijs voor bromfiets of auto heeft. Ook is een helm verplicht, maar dat mag een gewone fietshelm zijn.

Ten slotte: voor een speed-pedelec moet u een WA-verzekering afsluiten. Wij adviseren u daar graag over.

Bij de dealer?

De Consumentenbond adviseert om niet zomaar een fietsverzekering via de winkelier af te sluiten. Bij veel van deze verzekeringen betaalt u in een keer de premie voor drie jaar vooruit. Dat geld bent u kwijt, ook wanneer uw fiets al een week later gestolen wordt. Ook krijgt u vaak geen geld uitgekeerd, maar mag u een nieuwe fiets uitzoeken bij dezelfde winkelier. Wij werken anders. Als u bij ons aanklopt voor advies, vragen wij hoe u zich wilt verzekeren en vergelijken wij verschillende aanbieders met elkaar.

Premie

De premie van de fietsverzekering hangt af van:

  • De dekking die u gekozen heeft
  • De nieuwwaarde van de fiets
  • Of er een anti-diefstalchip op de fiets zit
  • De regio waar u woont

Uit onderzoek van de Consumentenbond is gebleken dat de premies voor fietsverzekeringen onderling enorm verschillen. De ene verzekering kan wel 6 keer zo duur zijn als de andere. Laat u dus adviseren.