Studentenverzekeringen

Als je aan een studie begint en op kamers gaat, moet er financieel veel geregeld worden: van studielening tot kamerhuur en – niet onbelangrijk – de verzekeringen.

Waarvoor verzekeren?

Er zijn verschillende verzekeringen die je als student nodig kunt hebben. Sluit niet zomaar iets af, maar vraag ons om advies.

Zorgverzekering

De basisverzekering is verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder, daarnaast kun je je aanvullend verzekeren. Veel verzekeraars bieden speciale zorgverzekeringen voor studenten met een zeer betaalbare premie.

De kans is groot dat je als student in aanmerking komt voor zorgtoeslag. Met zorgtoeslag bespaar je flink op de kosten.

Aansprakelijkheidsverzekering

Camera van een vriend laten vallen? Met je fiets langs een auto geschampt? Geen nood. Als je zonder dat dat de bedoeling is schade veroorzaakt bij een ander, dekt de aansprakelijkheidsverzekering de financiële gevolgen.

Stond je op de middelbare school bijgeschreven op de aansprakelijkheidsverzekering van je ouders? Vaak kun je daar dan verzekerd blijven, ook als je een uitwonende student bent. Je hoeft dan geen eigen verzekering af te sluiten. Lees de polisvoorwaarden van je ouders om na te gaan of je zelf een verzekering moet afsluiten.

Inboedelverzekering

Of je als student een inboedelverzekering nodig hebt, kun je het beste met ons bespreken. Er is namelijk een risico dat je je oververzekert, want sommige verzekeraars rekenen een tarief dat gebaseerd is op een volledige woning. Of je kunt de inboedelverzekering alleen afsluiten in combinatie met een aansprakelijkheidsverzekering, terwijl je die misschien niet nodig hebt (zie hierboven).

Speciale bezittingen

Je kunt er ook voor kiezen om specifieke zaken apart te verzekeren, zoals de laptop, de mobiele telefoon, dure sportuitrusting, muziekinstrument en audiovisuele apparatuur. Die zijn dan meteen ook buitenshuis verzekerd.

Scooterverzekering

Als je een scooter of brommer hebt, kun je niet zonder een goede verzekering.

Reisverzekering

Een trektocht door Spanje, een bezoek aan Londen of een gezellige wintersport? Ga goed verzekerd op reis. Let op! Als je ouders een doorlopende reisverzekering hebben, kan je als uitwonend studerend kind soms meeverzekerd worden. Lees de polisvoorwaarden van je ouders om na te gaan of je bij hen (goed) verzekerd bent.

Stage in het buitenland

Ga je voor lange tijd naar het buitenland, bijvoorbeeld om stage te lopen of om te studeren? Ga dan na of je reisverzekering daarvoor wel geschikt is. Heb je bijvoorbeeld een werelddekking en is de verzekering wel gedurende je hele verblijf geldig?

Studentenpakket

Veel verzekeraars bieden een studentenpakket, waarin je de verzekeringen op kunt nemen die voor jou relevant zijn. De premies zijn afgestemd op een studenteninkomen. Wij adviseren je graag over de verzekeringen die in jouw situatie wenselijk zijn.

De premie

Wat je in totaal aan premies betaalt, is afhankelijk van de verzekeringen die je afsluit, de dekkingen die je kiest en van het eigen risico.

Hoeveel heb je nodig?

Wil je weten hoeveel je als student nodig hebt om van te leven? Maak dan een financieel studieplan. Regel op tijd je studielening.

@calculationModule('studenten')